5 April 2019

Svenska paviljongen: ITER Business Forum mars 2019

ITER Business Forum 26-28 mars: Big Science Sweden visade stolt upp sig tillsammans med tio svenska företag i egen paviljong.

Patrik Carlsson Big Science Sweden, Lotta Nystrand Studsvik, Niklas Lagerqvist Studsvik Tomas Nälsén Habia Cable, Herve’ Royet Habia Cable, Hanna Bremfeldt Sandvik, Håkan Nilsson Big Science Sweden och Mats Åfeldt MCT Brattberg

ITER Business Forum arrangerades för sjunde gången för att samla kunskap, kontakter och skapa affärer kring ITER – världens största forskningsprojekt.

Se ITERS egen film från mässan. En rundvandring på mässan.


Tomas Nälsén, Habia Cable, Hanna Bramfeldt, Sandvik Materials Technology, Anna Hall Director Big Science Sweden, Hervé Royet Habia Cable


Kevin Pepitone från Freia-laboratoriet i Uppsala: Att göra affärer med forskningsanläggningar kan vara svårt och kräver många kontakter. Fraeia-laboratoriet skulle potentiellt kunna vara med inom flera områden. Vi har utrustning för kryoteknik och kontrollrum och skulle t ex kunna utveckla diagnostik för plasman.

Hilmar Vidarsson, Höganäs: ITER är ett otroligt fascinerande projekt. Jag är imponerad över att det går att driva med så många inblandade från hela världen, samtidigt som man bryter ny mark inom flera områden. Och inga förseningar än så länge! Jag har redan hittat en applikation som vi kommer gå vidare med när vi kommer hem: Boron carbide plugs.


Hanna Bramfeldt från Sandvik Materials Technology: Det här är ett stort och komplext projekt och det är svårt att orientera sig, därför är det bra att Big Science Sweden kan ta initiala kontakter och öppna rätt dörrar.Här med Anna Hall, Big Science Sweden.

Lotta Nystrand och Niklas Lagerkvist från Studsvik Nuclear: Vi uppskattade verkligen hur seriöst upplägget var och entusiasme hos Big Science Sweden. Allt från stöd med kontakter mot ITER till kontakter mellan oss deltagare inom Big Science Sweden. Till höger Håkan Nilsson, Big Science Swede.


I svenska montern fick vi besök av Benjamin Perier, Market Intelligence Officer på Fusion for energy, F4E som liksom många andra är på jakt efter kvalificerade leverantörer bland annat av boron carbide blocks.


Hervé Royet, säljrepresentant i Frankrike för Habia Cable: Vi hade tur på kongressmiddagen och fick plats vid samma bord som upphandlingschefen Christophe Dorschner från ITER. En bra kontakt för att leverera kablar för kryoteknik, kontroll och annan instrumentering. Det är alltid bra att vara synlig.


Sven-Christian Ebenhag från forskningsinstitutet RISE: Jag har tolv kontakter som jag ska ta tag i när jag kommer hem, bl a inom mätteknik för optik och brandsäkerhet. Det har varit oerhört givande både affärsmässigt och kunskapsmässigt. Jag ser också stor nytta i att knyta kontakt med de andra svenska företagen i paviljongen och jag har kunnat knyta ihop både Habia Cable med Luma Metall och Sandvik med Södra.


Mats Åfeldt från MCT Brattberg: Det här var jäkligt bra. Jag träffade rätt personer utan att behöva jaga allt själv. Fantastiskt intressant att höra om alla kabelgenomdragningar i byggnader. Det kommer krävas många kablar av vår sort på ITER. Jag har definitivt tagit steg framåt och det är alltid bra att vara med från början.