24 September 2019

Stort intresse för utbildningen i ultrahögt vakuum, 29 av 30 platser fyllda

Sverige behöver fler företag med hög kompetens inom ultrahögt vakuum. Det har vi inom Big Science Sweden fångat upp när vi varit hos ESS och MAX IV. Nu arrangerar vi en utbildning i samarbete med ESS, MAX IV och Big Science DK.

- Ultrahögt vakuum är en viktig teknik i anläggningar som Max IV, ESS och Desy och i Sverige behöver fler företag med hög kompetens inom området, Mats Larsson, affärsutvecklare och projektledare på Big Science Sweden.

An Excellent Introduction to Ultra High Vacuum at Ess and MAX IV in Lund, äger rum 22-24 oktober i Lund, närmare bestämt på ESS och MAX IV. Experter från ESS, MAX IV och RISE kommer att vara utbildare under dagarna.  Kursen täcker en stor del av området från grunderna inom vakuum till konstruktion och val av komponenter och vidare till svetsning och läcksökning.

Stort intresse från en rad olika branscher

Intresset för utbildningen har varit mycket stort och i dagsläget är 29 av de 30 platserna fyllda. Deltagarna kommer från företag i en rad olika branscher från mekanisk tillverkning till instrumentleverantörer och företag verksamma inom röntgenteknik. Utbildningen har även lockat deltagare från synkrotronljusanläggningen Desy i Hamburg och från Solarisinstitutet i Polen, där forskare konstruerar delsystem till acceleratoranläggningar där vakuum ingår.