10 May 2019

Fullt runt bordet på Big Science Morning hos Sigma Lundinova

Elektronik var den röda tråden under denna frukostträff i Lund. Anna Hall, ansvarig för Big Science Sweden, hälsade välkommen med en framtidsspaning: Vi kan förvänta oss flera större upphandlingar framöver från forskningsanläggningarna. Morgonens värdföretag Sigma Lundinova, är ett produktutvecklingsföretag inom elektronik, mjukvara, industridesign och projektledning.

“Företag behöver gå samman i konsortier för att bli starkare i den internationella konkurrensen. Andra länder har varit duktigare på det, så här har Sverige en hemläxa att göra”, säger Anna Hall.

”Vi bygger en fabrik” underströk Anders Johansson från ESS/Lunds universitet som var föredragshållare. ESS är en speciell fabrik som hanterar en enorm mängd data, med avancerade elektroniska komponenter i strålmiljö. ESS’ system kommer att ha 1,6 miljoner kontrollpunkter, jämfört med ca 50 000 i en vanlig ”fabrik”.

Sigma Lundinova har levererat elektronik till ESS och MAXlabb i Lund, men under frukostträffen presenterade man två andra intressanta kundleveranser – en ”räddningslåda” som med uppkopplad teknik kan spåra t ex människor som begravts under snömassor vid en lavin, och en teknik kring rening av vatten med hjälp av ozon.