18 October 2019

Fler affärer för Sverige på ITER

I oktober besökte Big Science Sweden ITER tillsammans med ett gäng duktiga leverantörer: Österby Gjuteri, Fagerström Industrikonsult, Habia Cable, Scanscot. Med oss hade vi även Skanska och ESS för att diskutera utbyte och erfarenheter med ITER's projektorganisation.

Under mötet hade vi särskilt fokus på Hot cell-bygget där ITER är intresserade av den kompetens som Skanska/ESS har utvecklat. Vi hann även med ett besök på det imponerande bygget av själva ITER och diskussioner om kommande upphandlingar där Sverige har konkurrenskraftiga erbjudanden.

ITER är ett globalt projekt för att utveckla termisk fusion som energikälla. Anläggningen byggs i södra Frankrike och projektet är en stark drivkraft för forskning, innovation och teknikutveckling inom områden där Sverige har kunskap och kapacitet.


Genom EU bidrar Sverige med ca sex-sju miljarder kronor fram till 2035. Idag har dock Sverige ett mycket litet deltagande i projektet och får därmed inte del av den forskning, innovation, teknikutveckling samt de affärer som genereras. Big Science Sweden vill vara med och aktivt arbeta med att Sverige får del av möjligheterna på ITER. Resan till ITER med leverantörer är en av flera aktiviteter som Big Science Sweden arbetar med framöver. Vi ser fram emot fler utvecklande fransk-svenska samarbeten.

Den svenska delegationen blev väl mött av Director-General Bernard Bigot.
Den svenska delegationen blev väl mött av Director-General Bernard Bigot.
Här ser vi utsidan av Tokamaken som kommer innehålla en 150 miljoner grader varm plasma.
Här ser vi utsidan av Tokamaken som kommer innehålla en 150 miljoner grader varm plasma.