3 July 2019

Fint besök från Combient

I juli fick vi besök av Jan-Erik Gustavsson, VP Technology & Strategy, på Combient. Verkligen spännande att få höra hur 28 av Sveriges och Finlands största industribolag har gått samman för att utvecklas och dela kunskap kring digital transformation and andra avgörande steg för framtidens industri. Vi pratade om machine learning, automation, mönsterigenkänning, algoritmer bland mycket annat.

Här visar Pia Kinhult, Head of Host States Relations, hur ESS, en av världens ljusstarkaste forskningsanläggningar växer fram strax utanför Lund.

Besök på ESS

Vi hann också med ett besök på ESS där Pia Kinhult tog emot oss tillsammans med Karin Rathsman och Henrik Carling från kontrollsystemgruppen med ansvar för kontrollsystemet för ESS ”neutronfabrik” och hålla reda på samtliga 1,6 miljoner kontrollpunkter.

- En verklig utmaning som kräver ett kompetent system som byggs upp med hjälp av det öppna systemet EPICS,” berättar Henrik Carling, Head of Division Control Systems.

Några av de områden som kom upp för potentiella samarbeten var att arrangera workshops för att utbyta lärdomar kring AI och att utbyta erfarenheter mellan experter från Combient och ESS.

- Det här är spännande och vi ser fram emot att träffa Big Science Sweden och ESS i Stockholm under hösten för att ser hur vi konkret kan jobba ihop.”, menar Jan-Erik.