Då summerar vi 2019. Vilket år!

Det är med stolthet och varmt hjärta jag summerar 2019. Vilket år! Tillsammans bygger vi Sverige som Big Science-land. Vi har haft över 600 fantastiska deltagare på våra arrangemang i Sverige och ute i världen. Tack alla som har bidragit. Big Science Swedens verksamhet har varit igång i två år och vi börjar nu kunna sammanställa resultat av vårt arbete. Vi har identifierat ordrar för runt 200 miljoner SEK som har skapats ackumulerat under våra två första verksamhetsår. Fint jobbat alla! Är du nyfiken på vad vi gör under året så publicerar vi ett jämt flöde av spännande nyheter på vår hemsida. 2019 har inte mindre än 54 nyheter!

Industri, forskare, institut och forskningsanläggningar har tillsammans träffats på olika mötesarenor och vi har fått vara med om många inspirerande möten och starter på långsiktiga relationer och samarbeten.

Under året har vi arrangerat svenska paviljonger på större Big Science-mässor, återkommande frukostmöten i form av Big Science Mornings och Business Trips till CERN och ITER. Vi har även deltagit i Hannover Messe och DESY User Days och arrangerat Scandinavian Instruments for Big Science tillsammans med våra danska kollegor över sundet. Vi har deltagit på ILO-möten och i ILO-arbete ute på anläggningarna och arrangerat ett hög-nivå möte med ITER. Vi har även utbildat i Big Science Academy – både Winning Big Science Contracts på fyra geografiska platser samt Ultra High Vacuum tillsammans med ESS och MAX IV i Lund med deltagare från hela Sverige.

Den tjocka gul-blå katalogen The Swedish Guide – High tech Swedish suppliers to Big Science 2019 gavs ut i mars. Nytt för i år i The Swedish Guide är att vi även publicerar och sammanställer svenska akademiska leveranser till Big Science. Vi är stolta över våra svenska bidrag och ser fram emot ett ännu tätare samarbete mellan svensk industri, svenska universitet och svenska institut.

Under november arrangerade vi Big Science Sweden Conference 2019. Vilken härlig arena och vilket myller av nätverkande personer! Konferensen är en start på en återkommande viktig mötesplats för industri, forskare, institut och forskningsanläggningar inom Big Science. Konferensen kommer att arrangeras igen under 2021. Med på konferensen i år var 250 delegater från industrin, universitet, institut samt 49 representanter från forskningsanläggningar nationellt och ute i Europa. Tack alla medverkande!

Dagarna höll ett högt tempo. Vi hörde intressanta föredrag av 30 föredragshållare, minglade i konferensens utställningsdel och besökte 50 utställare. Sorlet högt när vi arrangerade 300 one-to-one möten under två timmar. Under konferensens andra dag arbetade vi med utmaningsdriven innovation inom konceptet AIMday, utvecklat på Uppsala universitet. Dagen adresserade inte mindre än 20 utmaningar som forskningsanläggningarna ESS och CERN identifierat. 98 % av delegaterna ansåg att Big Science Sweden Conference 2019 var “excellent/good”. Vis av erfarenhet vet jag att det är gästerna som gör festen. Tack alla som kom!

Jag och Big Science Sweden-teamet önskar er nu en fridfull jul med era nära och kära, god mat och långa avkopplande stunder i soffan.

God Jul på er alla! Vi syns 2020!

Varma julhälsningar

Anna Hall