Forskarna har hjälpt oss att bli unika

För ScandiNova blev beställningen från partikelfysiklaboratoriet CERN ett genombrott som öppnade dörrarna till resten av forskningsvärlden.

MikaelLindholm

MikaelLindholm

När ScandiNova, som i dag är världsledande inom utveckling och produktion av pulsgeneratorer med höga effekter, lanserade sin affärsplan den 11 september 2001 var intresset från investerarna minst sagt ljummet. Det tog två år av jagande och förhandlande med ett stort antal investerare innan de tre grundarna kunde kicka igång verksamheten med hjälp av Industrifonden som ensam större investerare.

I dag har bolaget, som tillverkar pulsmodulatorer baserat på halvledarteknik med en nyckelfunktion inom röntgen, cancerbehandling och forskningsacceleratorer, snart levererat 500 system till ett hundratal kunder över hela världen. En av dem är CERN, världens största partikelfysiklaboratorium beläget i Genève.

– Den teknologi som vi har utvecklat ger bättre tillförlitlighet, bättre precision och bättre verkningsgrad än den tidigare tekniken som var baserad på elektronrör. Men när vi efter att bolaget grundats, kontaktade potentiella kunder såsom forskningsanläggningar, visade de sig vara skeptiska på grund av att andra aktörer försökt sig på en annan typ av halvledarteknik tidigare men misslyckats. Det var först när vi hade ett antal kundreferenser från de industri- och medicinteknikbolag som var först ut med att våga testa vår nya teknik, som vi kunde börja bearbeta CERN på allvar, berättar Mikael Lindholm, försäljningschef och en av grundarna till bolaget.

Tillgång till en stor marknad
År 2008 kom den första beställningen från CERN, via ett samarbete med forskningsinstitutet CEA i Paris, och i och med det öppnades dörrarna till resten av forskarvärlden, som till exempel MAX-IV i Sverige, MIT i USA, Tsinghua University i Asien och Australian Synchrotron.

– Sedan starten har vi tagit in ordrar för en miljard kronor och den största delen står forskarlabben för. Det som gör samarbetet unikt är att forskarna har större kunnande än vi om det kompletta acceleratorsystemet för sina applikationer. De har både höga prestandakrav och innovativa idéer när det gäller nya funktioner, vilket driver på och finansierar teknikutvecklingen hos oss. Det gynnar också våra andra kunder och ger oss ett försprång på marknaden. Den här typen av samarbete kräver tålamod och att man sätter sig in i forskarnas värld och förstår de krav som finns på utrustningen när det till exempel gäller tillförlitlighet, pulsens kvalitet, strålning, vakuum, diagnostik, höga och låga temperaturer. Gång på gång har vi utmanat oss själva och utlovat ny prestanda som vi aldrig tidigare uppnått för att möta forskarnas behov och gjort specialanpassningar på våra maskiner. Varje gång har vi lyckats eller varit tillräckligt nära för att forskarna skall acceptera systemet. De har helt enkelt hjälpt oss att bli unika och vi har ackumulerat en enorm och extremt värdefull erfarenhetsdatabas.

Utmaningen med att samarbeta med forskningsanläggningar ligger inte bara i att ta tekniken till nya nivåer, det innebär också jätteprojekt med specialanpassningar och korta serier.

– Även om det är lönsamma projekt så skulle det bli väldigt ryckigt för oss att enbart arbeta mot forskarvärlden. Vi har valt att sprida riskerna och har även många kunder bland industri- och medicinteknikbolag.

Före sommaren var Mikael Lindholm inbjuden till en workshop vid CERN tillsammans med andra svenska företag.

– De vill gärna ha fler leverantörer från Sverige och eftersom projekten ibland är så stora tror jag att svenska företag i vissa fall skulle ha en fördel av att gå samman och leverera en paketlösning, till exempel i samband med att man bygger nya delar till en forskningsanläggning. Det tror jag ökar chansen för mindre företag att komma in på den här marknaden och när man fått in foten är det lättare att få möjligheter att vara med på nya projekt från världens alla hörn. Konkurrensen om dessa projekt har också minskat med åren eftersom färre och färre bolag vågar eller tillåts att satsa på projektbaserad verksamhet. Detta medför att bolag med självförtroende och förmåga att leverera fungerande lösningar har tillgång till en stor marknad med god lönsamhet.

Från Tidningen Innovation/Vinnova

Forskarna har hjälpt oss att bli unika

Text Jacqueline Fahlander, 13 september 2017

Scandinova_Kseries_Middle_1_Highres-1280x624-1030x502.jpg