Rymdprojekt i hundramiljonersklassen kan ge stora affärsmöjligheter för svenska företag

EISCAT_3D_NIPR.png

Eiscat 3D är ett nytt rymdprojekt i hundramiljonersklassen som kan innebära många nya affärsmöjligheter för svenska företag. I dagsläget ligger ett flertal offertförfrågningar ute på upphandling på organisationens hemsida berättar Henrik Andersson på Eiscat som nu söker efter intresserade företag.
 
EISCAT 3D ska byggas och nu ska en helt ny internationell forskningsradar utvecklas för att förstå effekten av solstrålar och rymdväder i övre atmosfären i Arktis samt forskning om norrskenet. Till en total kostnad på 685 miljoner svenska kronor kommer EISCAT 3D-anläggningen att fördelas på tre orter i Norge, Sverige och Finland.
– Upphandlingarna som är på gång just nu gäller mottagarelektronik och även byggnader för de här tre stationerna som vi ska bygga, samt sändarutveckling för att bygga sändarna på stationen. Kravet för att delta är tidigare erfarenhet och att en order inte får uppgå till mer än 40 procent av bolagets eller konsortiets omsättning, säger Henrik Andersson, Administrationschef på Eiscat.
 
Den första upphandlingen vanns av ett kinesiskt bolag men på andra plats var ett svenskt bolag. Om ett flertal svenska bolag skulle vinna så skulle det innebära en stor industriretur för Sverige. Resterande upphandlingar kommer att komma ut under 2018
- Vi räknar med 6-9 månader för design och sedan volymleveranser sommaren 2019 och sommaren 2020.
 
Varje anläggningsplats kommer att bestå av cirka 10 000 antenner och matas av en kraftfull 5 MW-sändare i Norge och sedan mottagare på alla orter. Radarn förväntas vara i drift 2021.
– Att lämna offert är en tvåstegsprocess. Först lämnar företag och intressenter en intresseanmälan, då behöver de ha ett referensprojekt och visa på att de är nog stora att klara av ett sånt här projekt. Efter intresseanmälan meddelar vi vilka som får gå vidare till nästa fas. Då har vi en diskussion med företagen och sen kan de lämna in offert och då är det en ren upphandlingsprocess.  
 
EISCAT 3D kommer att vara världens ledande anläggning i sitt slag och erbjuder ett kritiskt viktigt fönster till den övre atmosfären och det närmaste jordutrymmet i den europeiska arktiska regionen. Systemet kommer att byggas av EISCAT Scientific Association, som främst består av forskningsråd och nationella institut från Finland, Norge, Sverige, Storbritannien, Japan och Kina.
- I dagsläget har vi skrivit på ett kontrakt och bedömer en annan upphandling just nu. Vi räknar med att det kommer komma ut 2-3 större förfrågningar i mångmiljonersklassen de närmaste månaderna, säger Henrik Andersson, administrationschef på EISCAT.
 
Är du intresserad av att bidra – läs mer på: www.eiscat.se/business/tenders för att läsa mer.