Big Science Morning om ITER och kommande inköpsbehov. Se filmen från mötet.

Se Stefan Wikmans presentation i vår film.

Se Stefan Wikmans presentation i vår film.

19 juni hade vi Big Science Morning i Lund, Göteborg och Kiruna. Den här gången med svensken Stefan Wikman, som är ansvarig för material och tillverkning av fusionsreaktormaterial på ITER.

Upp till en miljon detaljer behöver konstrueras och levereras till ITER de närmaste åren. Svensk industri har kompetensen men leveranserna kommer till stora delar att i större projekt och svensk industri, universitet och institut behöver därför forma konsortium, säger Patrik Carlsson, Co-Director på Big Science Sweden och Industrial Liaison officer, ILO för ITER

Stefan Wikman var denna dag med på telefon från Barcelona - där han har sin arbetsplats. Med på mötet var medlemmar i Lund, Kiruna och Göteborg.

Se filmen (1 timme) där Stefan har sin presentation och med en frågestund på slutet.
Vi ber om ursäkt för det ibland dåliga ljudet på frågestunden.

Big Science Sweden var förstås i Almedalen!

Vi visade fram hur svensk industri kan dra nytta av att ESS och MAX IV, två av världens mest kraftfulla forskningsanläggningar finns i Sverige. Se bilder och några filmer från vårt seminarium här nedan.

Med MAX IV och ESS är Sverige ett Big Science-land

Darja Isaksson: Vinnova:  Sverige är ett big science-land nu! Det är inget vi ska bli.

Darja Isaksson: Vinnova: Sverige är ett big science-land nu! Det är inget vi ska bli.

Lars Börjesson, Chalmers:  Det är fantastiska resultat som Big Science Swedens visar.

Lars Börjesson, Chalmers: Det är fantastiska resultat som Big Science Swedens visar.

ESS på Twiter:  ”Vi är en bigscience-nation nu, och vi måste ändra vårt mindset utefter det. Viktig uppgift för oss alla tillsammans nu att profilera som bigscience-land”

ESS på Twiter: ”Vi är en bigscience-nation nu, och vi måste ändra vårt mindset utefter det. Viktig uppgift för oss alla tillsammans nu att profilera som bigscience-land”

Vetenskapsrådet i vår paneldebatt:  ”Big Science Sweden ni har gjort ett fantastiskt arbete med att visa på resultat. Kanske kan vi använda den modellen till andra områden.”

Vetenskapsrådet i vår paneldebatt: ”Big Science Sweden ni har gjort ett fantastiskt arbete med att visa på resultat. Kanske kan vi använda den modellen till andra områden.”

TV-profilerna Folke Rydén och Johan Wester  lanserar projektet The Lab & Beyond på Almedalen, som ska ge 100 nya idéer kring forskning, stadsutveckling, media och kultur. Målet är att ta tillvara på alla de möjligheter som föds runt forskningsanläggningarna MAX IV och ESS i Lund.

TV-profilerna Folke Rydén och Johan Wester lanserar projektet The Lab & Beyond på Almedalen, som ska ge 100 nya idéer kring forskning, stadsutveckling, media och kultur. Målet är att ta tillvara på alla de möjligheter som föds runt forskningsanläggningarna MAX IV och ESS i Lund.

"Hur landar vi rymdinvesteringar på jorden” med bl a Christer Fuglesang i panelen.

Ny teknik bidrar till att hitta lösningar även på klimat och miljöutmaningar. Med stora mängder information från satelliter går det att få en korrekt och kontinuerlig lägesbild av planetens hälsa. Men hur går det till att samla och hantera så stora mängder data?

Luleå tekniska universitet anordnade ett seminarium på Almedalen tillsammans med SSC- Swedish Space Corporation och ÅF. Anna Hall Director, Big Science Sweden medverkande.

Anna Kinberg Batra är styrelseledamot i SSC - Swedish Space Corporation

Anna Kinberg Batra är styrelseledamot i SSC - Swedish Space Corporation

Anna Hall, Big Science Sweden ser paralleller mellan Big Science och rymdindustrn..

Anna Hall, Big Science Sweden ser paralleller mellan Big Science och rymdindustrn..

Fint besök från Combient

I juli fick vi besök av Jan-Erik Gustavsson, VP Technology & Strategy, på Combient. Verkligen spännande att få höra hur 28 av Sveriges och Finlands största industribolag har gått samman för att utvecklas och dela kunskap kring digital transformation and andra avgörande steg för framtidens industri. Vi pratade om machine learning, automation, mönsterigenkänning, algoritmer bland mycket annat.

Besök på ESS
Vi hann också med ett besök på ESS där Pia Kinhult tog emot oss tillsammans med Karin Rathsman och Henrik Carling från kontrollsystemgruppen med ansvar för kontrollsystemet för ESS ”neutronfabrik” och hålla reda på samtliga 1,6 miljoner kontrollpunkter.

- En verklig utmaning som kräver ett kompetent system som byggs upp med hjälp av det öppna systemet EPICS,” berättar Henrik Carling, Head of Division Control Systems.

Några av de områden som kom upp för potentiella samarbeten var att arrangera workshops för att utbyta lärdomar kring AI och att utbyta erfarenheter mellan experter från Combient och ESS.

- Det här är spännande och vi ser fram emot att träffa Big Science Sweden och ESS i Stockholm under hösten för att ser hur vi konkret kan jobba ihop.”, menar Jan-Erik.

Här visar Pia Kinhult, Head of Host States Relations, hur ESS, en av världens ljusstarkaste forskningsanläggningar växer fram strax utanför Lund.

Här visar Pia Kinhult, Head of Host States Relations, hur ESS, en av världens ljusstarkaste forskningsanläggningar växer fram strax utanför Lund.

Big Science Sweden på Almedalsveckan

Alme.png

Big Science Sweden deltar på Almedalsveckan första veckan i juli. En viktig del av samtalet är hur vi tillsammans i Sverige skapar ett gemensamt inspel till regeringens forskningsproposition kring ESS och Max IV. Hur skapar vi ett kraftfullt ESS-kansli med mandat, muskler, befogenheter och action? Hur tar vi ett internationellt grepp på ekosystemet kring ESS och Max IV så att Sverige får ”return on investment”? Vidare är vi med och diskuterar rymdteknik och hur det skapar nya möjligheter att lösa några av våra globala utmaningar.

Vi är på plats och träffas gärna, kontakta oss personligen

Anna Hall
Frida Tibblin Citron
Patrik Carlsson
Fredrik Engelmark
Johanna Bergstöm-Roos

Hur kan vi dra nytta av att två av världens mest kraftfulla forskningsanläggningar finns i Sverige?

Arrangör: Big Science Sweden

Dag: 2/7 2019 10:15 - 11:00

Plats: Sigrid, fartyg

Länk till programmet


Så kan rymdtekniken hålla ett vakande öga på vår planet

Arrangör: Luleå tekniska universitet, SSC- Swedish Space Corporation, ÅF

Dag: 2/7 2019 12:45 - 13:30

Plats: Cramérgatan 8, trädgården

Länk till programmet


Almedalsveckan är världens största demokratiska mötesplats för samhällsfrågor.

Länk till hela veckans programm

http://program.almedalsveckan.info/?

 

26-27 november samlas Big Science-världen i Lund! Exponera ditt företag här.

biss.png

Save the date för vår stora Big Science Sweden Conference 2019. Det blir Industry Day, med ett späckat program med seminarier, en mässa och många en-till-en-möten och AIMday, där deltagarna diskuterar framtida utmaningar inom Big Science.

Unikt tillfälle att visa upp ditt företag och ditt erbjudande

På Big Science Sweden Conference 2019 möter du forskningsanläggningar, från Sverige och Europa, som står inför stora investeringar. De vill ha kontakt med svenska leverantörer och har därför STORT intresse av att träffa dig!

Frida-1.png

Frida Tibblin Citron, Conference Manager: Kom till Sveriges viktigaste Big Science-konferens, lär dig mer om anläggningarnas aktuella behov, knyt viktiga kontakter med rätt personer, gör affärer med Big Science!

Vi tar ut en mindre avgift för en utställningsplats under konferensen.

ESS lägger order på Wallins i Eslöv

Cate-Pro och Wallins Mekaniska i Eslöv har tillsammans med Malmö Maskin och Sandvik Coromant avslutat ett framgångsrikt projekt kring bearbetning av svårbearbetade och unika material. 

I projektet har tester utförts i materialen volfram, Invar 36 och koppar baserat på typritningar från detaljer som MAX IV använder. 

Studien har resulterat i att det nu finns prototyper och Wallins har mottagit order från ESS för tillverkning av detaljer i volfram.

2.png

Info om CATE-Pro
CATE-Pro är ett projekt som vänder sig till företag som vill höja sin kompetens för att kunna leverera avancerad utrustning till forskningsanläggningarna ESS och MAX IV. Företagen får här arbeta med prototyptillverkning av komponenter, bland annat i ren koppar, under ledning av forskare på kompetenscentret ProMatEn vid LTH på Lunds Universitet.

Kontakt: Mike Olsson, Industriell Produktion på LTH, 046-2224382, mike.olsson@iprod.lth.se

Möte på toppnivå om ökat svenskt deltagande i den franska forskningsanläggningen ITER

Stina Billinger, statssekreterare på Näringsdepartementet, pratade om betydelsen av ökat internationellt samarbete kring forskning och innovation.

Stina Billinger, statssekreterare på Näringsdepartementet, pratade om betydelsen av ökat internationellt samarbete kring forskning och innovation.

Den 4 juni arrangerade Vinnova och Vetenskapsrådet ett samtal med fokus inställt på vad som händer just nu på den experimentella fusionsforskningsanläggningen ITER, och på hur svensk industri och svensk forskning kan bidra till uppbyggnaden av anläggningen.

På mötet i Stockholm medverkade högnivårepresentanter från ITER och från den europeiska organisationen för ITER, Fusion for Energy (F4E). Stina Billinger, statssekreterare på Näringsdepartementet, öppnade mötet genom att understryka betydelsen av ökat internationellt samarbete kring forskning och innovation, för en hållbar värld.

Länk till Vinnovas livesändning
Läs mer om det svensk-franska innovationspartnerskapet på Regeringens hemsida 

Darja Isaksson, generaldirektör för Vinnova, hälsar välkommen.

Darja Isaksson, generaldirektör för Vinnova, hälsar välkommen.

Jan Panek, chef för enheten ITER, och för generaldirektoratet för energi inom Europeiska kommissionen, gav en övergripande bild av samarbetet kring ITER.

Jan Panek, chef för enheten ITER, och för generaldirektoratet för energi inom Europeiska kommissionen, gav en övergripande bild av samarbetet kring ITER.

Leonardo Biagioni, Deputy Head of Commercial Dept, Fusion for Energy, presenterade huvudområdena för ITER’s kommande behov.

Leonardo Biagioni, Deputy Head of Commercial Dept, Fusion for Energy, presenterade huvudområdena för ITER’s kommande behov.

Patrik Carlsson, Co-director Big Science Sweden och Industrial Liaison Officer (ILO)for ITER & F4E, betonade att Sverige ska fokusera på en handfull områden där vi är starka, områden som är intressanta för Sverige, och som matchar ITER’s behov.

Patrik Carlsson, Co-director Big Science Sweden och Industrial Liaison Officer (ILO)for ITER & F4E, betonade att Sverige ska fokusera på en handfull områden där vi är starka, områden som är intressanta för Sverige, och som matchar ITER’s behov.

Per Smidfeldt, Skanska och Kent Hedin, ESS Collaboration Contract, beskrev hur man byggt upp sitt samarbete.

Per Smidfeldt, Skanska och Kent Hedin, ESS Collaboration Contract, beskrev hur man byggt upp sitt samarbete.

Shira Tabachnikoff, Stakeholder Relations Manager, ITER IO, gav en överblick över ITER, där man forskar om fusionsenergi som en tekniskt möjlig framtida energikälla. "Låt oss tillsammans slåss mot klimatförändringarna och dra nytta av de innovationer som ITER tar fram. Vi behöver allt samarbete och all kunskap vi kan få ”.

Shira Tabachnikoff, Stakeholder Relations Manager, ITER IO, gav en överblick över ITER, där man forskar om fusionsenergi som en tekniskt möjlig framtida energikälla. "Låt oss tillsammans slåss mot klimatförändringarna och dra nytta av de innovationer som ITER tar fram. Vi behöver allt samarbete och all kunskap vi kan få ”.

Avslutande reflektioner under ledning av Anna Hall, Director Big Science Sweden.

Avslutande reflektioner under ledning av Anna Hall, Director Big Science Sweden.

Jubileumsfirande: Sverige 10 år som värdland för ESS

Bild  ESS:  Allan Larsson, då svensk chefsförhandlare för ESS här med Pia Kinhult..

Bild ESS: Allan Larsson, då svensk chefsförhandlare för ESS här med Pia Kinhult..

2009 beslutade europeiska forskningsministrar att materialforskningsanläggningen European Spallation Source (ESS) skulle förläggas till Lund, med Sverige och Danmark som värdländer.

Vid jubileumsfirandet i Stockholms deltog representanter från Utbildningsdepartementet, Näringslivsdepartementet, Vetenskapsrådet, Vinnova, universitet och näringsliv. Bland talarna fanns Allan Larsson, tidigare finansminister och Sveriges chefsförhandlare för ESS.

Det var ett historiskt beslut som fattades i maj 2009: för första gången skulle en stor internationell forskningsanläggning byggas och drivas på svensk mark. Sedan dess har Sverige som värdland hållit i taktpinnen för det komplexa projektet, där 13 europeiska medlemsländer gått samman för att tillsammans bygga och driva världens mest kraftfulla neutronkälla i Lund.

Läs mer på ESS-hemsida eller se livesändningen från firandet i Stockholm

Lars Leijonborg var forskningsminister år 2009 när beslutet togs att placera ESS i Lund. Hör honom  berätta om sina intryck  på ESS Twitterkonto.

Lars Leijonborg var forskningsminister år 2009 när beslutet togs att placera ESS i Lund. Hör honom berätta om sina intryck på ESS Twitterkonto.


2016

Nyteknik skriver om ESS och MaxIV år 2016

ESS och Max IV jagar lokala teknikföretag

”Kan man komma in som leverantör till ESS och Max IV är det en väldigt cool marknad.” Lunds två nya stora forskningsanläggningar kan lysa upp läget för teknikbolagen i södra Sverige och Danmark.

2009

Nyteknik skriver om ESS oår 2009

Tacka Colin för neutronkanonen

Det är ingen måtta på glädjen i Lund i dag efter beskedet att man vunnit kampen om det europeiska neutronprojektet ESS. Och alla hyllar den kände neutronforskaren Colin Carlile som hållit i trådarna.

Grattis: Mångmiljonorder från EISCAT till Qamcom

Eiscat-Tromso.png

Utrustning från Qamcom ger forskningsanläggningen EISCAT_3D möjligheter att i realtid och i 3D studera fenomen i den övre atmosfären I hård internationell konkurrens har det svenska teknikföretaget Qamcom vunnit en prestigefylld upphandling från den markbaserade rymdforskningsanläggningen EISCAT utanför Kiruna. EISCAT studerar samspelet mellan den övre atmosfären och rymden.

Big Science Sweden arbete med att vara länken mellan företag och forskningsanläggningar fungerar.

Se pressreleasen

Patrik Carlsson, Co-Director Big Science Sweden: ”En av Big Science Swedens centrala uppgifter är att identifiera bolag som kan matcha behov och teknologikrav från forskningsanläggningarna. Qamcom har uppfyllt de tuffa kraven, både vad gäller teknisk höjd och kompetens, och vad gäller kapacitet att producera och leverera. Qamcom har flera samarbeten nära den tekniska fronten och tar fram riktigt bra forskning. Jag är övertygad om att detta blir en rolig utvecklingsmiljö att jobba i, både för Qamcom och EISCAT.”

RISE i Borås firade Världsmetrologidagen och det nya måttsystemet (SI)

Nu har det historiska beslutet om att revidera det internationella måttsystemet (SI) till att definieras av naturkonstanter snarare än artefakter vunnit laga kraft.

Förändringen är en stor dag för alla som arbetar med kvalificerad mätning av olika slag. Den 20 maj var dagen då den nya definitionen började att gälla. Värt att fira tänkte man på RISE i Borås och bjöd in till en heldag med fokus på ämnet!

”Underbart” tyckte den amerikanska Nobelpristagaren och fysikern William D Phillips om det att världen nu har oföränderliga definitioner av meter, kilo, tid och övriga fysikaliska mått.

”Underbart” tyckte den amerikanska Nobelpristagaren och fysikern William D Phillips om det att världen nu har oföränderliga definitioner av meter, kilo, tid och övriga fysikaliska mått.

Pia Sandvik, VD för RISE pratade om och metrologi och mätteknik men också om RISE viktiga roll inom området.

Pia Sandvik, VD för RISE pratade om och metrologi och mätteknik men också om RISE viktiga roll inom området.

Håkan Nilsson, tidigare enhetschef på SP Mätteknik och numera affärsutvecklare på Big Science Sweden talade om riksmätplatsernas utveckling och stora betydelse.

Håkan Nilsson, tidigare enhetschef på SP Mätteknik och numera affärsutvecklare på Big Science Sweden talade om riksmätplatsernas utveckling och stora betydelse.

Sven-Christian Ebenhag, affärsutvecklare på Big Science Sweden, samt mångårig medarbetare på RISE, nätverkade om möjligheter för svenska teknikföretag att leverera till internationella forskningsanläggningar.

Sven-Christian Ebenhag, affärsutvecklare på Big Science Sweden, samt mångårig medarbetare på RISE, nätverkade om möjligheter för svenska teknikföretag att leverera till internationella forskningsanläggningar.

Många var intresserade att höra om mätteknik och förändringen av måttsystemet till de krav som ställs idag och i framtiden.

Många var intresserade att höra om mätteknik och förändringen av måttsystemet till de krav som ställs idag och i framtiden.

Big Science Sweden leds av ett antal organisationer i samverkan och RISE är en av de representerade organisationerna.

Vi söker en affärsutvecklare och projektledare till Big Science Sweden

Har du ett stort teknikintresse, en gedigen teknisk utbildning på universitetsnivå och några års arbetslivserfarenhet, gärna från näringslivet. Kom till oss på Big Science Sweden.

Hela arbetsgruppen från norr till söder samlade för strategidag i Lund och  besök på ESS.

Hela arbetsgruppen från norr till söder samlade för strategidag i Lund och besök på ESS.

Intensiv Winning Big Science Contracts i Uppsala

Uppsala Innovation 15 maj: Vår utbildning Winning Big Science Contracts tog plats den här gången i Uppsala. Ohad Graber-Soudry, EU-advokat och tidigare Head of Legal på ESS undervisade svenska leverantörer hur man blir bättre på att skriva upphandlingar.

Lärorika timmar och bra diskussioner i gruppen från de som redan levererar till anläggningarna.

Från höger, runt bordet: Ohad Graber-Soudry, Leiph Berggren, Anders Sivard, Timo Wätjen, Marie Vennström, Zelga Malke, Petr Vasiliev, Ernesto Gutiérrez, Adrian Rennie, Anna Söderlund, Erik Stark och Alain Lennquist

Från höger, runt bordet: Ohad Graber-Soudry, Leiph Berggren, Anders Sivard, Timo Wätjen, Marie Vennström, Zelga Malke, Petr Vasiliev, Ernesto Gutiérrez, Adrian Rennie, Anna Söderlund, Erik Stark och Alain Lennquist

Uppsala-2.png

Aerospace och Big Science Morning i Kalix, Luleå, Piteå och Umeå

Intensiva dagar för Big Science Sweden med en turné i Kalix, Luleå, Piteå och Umeå. Mycket givande möten med en rad intressanta företag.

I Luleå samlades vi på Luleå Science Park och ett tjugotal personer fick höra om vilka möjligheter som finns. Johanna Bergström-Roos välkomnar alla företag att höra av sig för egen kontakt och företagspresentation.

I Luleå samlades vi på Luleå Science Park och ett tjugotal personer fick höra om vilka möjligheter som finns. Johanna Bergström-Roos välkomnar alla företag att höra av sig för egen kontakt och företagspresentation.

Roger Toumas, LTU Business och RiSE berättar om hur han kan stötta företagen med olika verktyg för affärsutveckling.

Roger Toumas, LTU Business och RiSE berättar om hur han kan stötta företagen med olika verktyg för affärsutveckling.

Olle Persson, Aerospace Cluster Sweden berättar om affärsmöjligheter inom framtidsbranschen rymd- och flyg.

Olle Persson, Aerospace Cluster Sweden berättar om affärsmöjligheter inom framtidsbranschen rymd- och flyg.

I Piteå höll vi till hos RiSE Scicomp, experter på kompositer. Trevlig och initierat.

I Piteå höll vi till hos RiSE Scicomp, experter på kompositer. Trevlig och initierat.

Här är det Aerospace and Big Science Morning på lunchen på Hotell Valhall i Kalix.

Här är det Aerospace and Big Science Morning på lunchen på Hotell Valhall i Kalix.

När vi är ute i landet så besöker vi olika företag. Här är vi hos Grepit AB i Luleå som utvecklar inbäddade elektroniska system. På denna bild utveckling av en sensor som analyserar mineraler med hjälp av röntgen.

När vi är ute i landet så besöker vi olika företag. Här är vi hos Grepit AB i Luleå som utvecklar inbäddade elektroniska system. På denna bild utveckling av en sensor som analyserar mineraler med hjälp av röntgen.