Hej alla Big Science-vänner,

18 april 2018

Vårsolen gör sig påmind och här uppe i de allra nordligaste delarna av Sverige betyder det att kvällarna blir ljusare och norrskenet bleknar. Ett norrsken som är mycket centralt i Big Science allra nordligaste forskningsanläggning EISCAT. I takt med att snön smälter tar planerna fart för markberedningsarbeten och andra initiala aktiviteter för att bygga upp nästa generation radaranläggning, EISCAT 3D.  Anläggningen kommer att erbjuda mätningar av övre atmosfären och blir med sin nya digitala teknologi världsledande. Upphandlingen av antennenheten har precis avslutats och just nu pågår en upphandlingsdialog för mottagarenheten. Framöver finns möjligheter att offerera på fler upphandlingar kopplat till projektet så hör gärna av er om ni har frågor eller läs mer om detta längre ned i nyhetsbrevet.

Vår verksamhet i norra Sverige kommer naturligt att koppla mot den verksamhet och de kompetenser som vi är starka på här uppe. Ett av dessa områden är rymdverksamhet och just nu samordnar Big Science Sweden ett event tillsammans med rymd- & flygbranschen för att fokusera på framtida leverantörsbehov. Eventet heter ”Space Innovation forum” och genomförs 8-9 maj i Kiruna. Vi ser tydliga synergier mellan Big Science forskningsanläggningar och andra högteknologiska verksamheter så att samla några av dem på en och samma mötesplats tror vi kan vara intressant för våra medlemmar. Program och inbjudan till eventet finner du längre ned i nyhetsbrevet.

En viktig uppgift som vi på Big Science Sweden har är att skapa intressanta mötesplatser där våra medlemmar får träffar representanter från de stor forskningsanläggningarna. Förra veckan anordnades därför en studieresa till forskningsanläggningarna Desy och European XFEL i Hamburg där företag från både Sverige och Danmark deltog. Lärdomarna var många och ett par av våra medlemmar delar med sig av sina upplevelser i detta nyhetsbrev. Här finns också en länkar till pågående upphandlingar och intressanta aktiviteter som presenteras i vår kalender.

Glad vår och välkomna till ett inspirerande nyhetsbrev.

Johanna Bergström-Roos
Business Developer at Big Science Sweden