Hej alla Big Science-vänner,

Anna Hall,  Director Big Science Sweden  ILO: CERN, ESS, MAX IV, FAIR Purchasing advisor: ESRF, ILL Contact point: ISIS, DESY, XFEL

Anna Hall, Director Big Science Sweden

ILO: CERN, ESS, MAX IV, FAIR Purchasing advisor: ESRF, ILL Contact point: ISIS, DESY, XFEL

Vi har haft en hektisk vår med många mötesplatser, spännande samarbetsdagar, studieresor, konferenser, intressanta utbildningar och hårt arbete tillsammans med företag och forskningsanläggningar.

Stort grattis till QamCom som tog hem en stor order till EISCAT i början av maj! Även stort grattis till de företag som var med oss på CERN och fick både offertförfrågningar och ordrar med sig hem. Bra jobbat!

Vi arbetar nära industri och forskare för att identifiera bra strukturer så att Sverige ska bli ett starkt Big Science-land. Vår vision är att Sverige ska bli en ledande aktör i att driva Big Science-teknologi. Vi har en bit kvar, men med gemensamma krafter kan vi ta större och större plats. Med ESS och MAX IV i vår närhet har vi stora möjligheter att bli en mer aktiv part på den internationella Big Science-marknaden. Kortsiktigt handlar det om att ta hem order och långsiktigt om att driva innovation, högteknologisk utveckling och att skapa förutsättningar för morgondagens forskning.

I första veckan av juni hade vi ett intressant högnivå-möte med ITER, Eurofusion och Fusion for Energy. Vinnova och Vetenskapsrådet var tillsammans med oss på Big Science Sweden värdar för mötet. Generaldirektören för Vinnova, Darja Isaksson, hälsade välkommen och näringsministerns statssekreterare Stina Billinger inledde mötet. Billinger underströk vikten av att arbeta tillsammans för att lösa de globala utmaningarna. Statssekreteraren annonserade även en delegationsresa till ITER under hösten. Bra initiativ! Viktigt för våra internationella samarbeten.

Missa inte Big Science Sweden Conference 2019, 26-27 november i Lund. Då bjuder vi in internationella forskningsanläggningar, svensk industri och svenska universitet till en industridag och till utmaningsdrivna samtal för vidare samarbeten. Kom och ta del av forskningsanläggningarnas framtida behov och kommande upphandlingar, träffa forskningsanläggningarna i one-to-one möten och delta i diskussioner runt framtidens utmaningar inom Big Science. Save the date ligger i kalendern på vår hemsida. Varmt välkomna!

Nu önskar vi er en härlig sommar med många salta bad och avslappnade stunder med familj och vänner.

Nya upphandlingar publiceras som vanligt på vår sida även under sommaren. Följ också informationen på anläggningarnas hemsidor. Kanske perfekt att titta en stund på aktuella upphandlingar innan det är dags för hängmattan?

Varma sommarhälsningar,
Anna och hela Big Science Sweden-teamet